Прехвърлянето на безплатните PCR тестове за COVID-19 от личните лекари към специалистите

...
Прехвърлянето на безплатните PCR тестове за COVID-19 от личните лекари към специалистите
Коментари Харесай

Лични лекари: Прехвърлянето на PCR тестовете към специалистите ще увеличи заболеваемостта |

Прехвърлянето на безплатните PCR проби за COVID-19 от персоналните лекари към експертите ще докара до увеличение на заболеваемостта, твърдят медиците.

До момента джипитата можеха да преценят и да дават направление за безвъзмезден PCR тест. От в този момент нататък обаче те ще би трябвало да изпращат своите пациенти при експерти пулмолози, които ще преценят дали е належащо такова проучване.

" Това ще затрудни и лекарите, и пациентите, досегашната процедура беше доста облекчена. Можехме да издаваме тези посоки даже и с телемедицинска консултация, отдалечено. Практически няма спестовност на средства, защото парите ще отидат за възнаграждение на експерта. Пациентите ще би трябвало да чакат на опашки, няма да се изследват и няма да знаем действителната картина на заболелите. Ваксинацията на практика спря, откакто се заприказва за отпадането на зеления документ ", заяви по Българска национална телевизия доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари за Пловдивска област.

По думите му намаляването на случаите е с незначителни темпове, едвам 10 %, и броят на болните остава висок.

" Маските са другата смислена мярка, което се възнамерява да бъде анулирана. Заболеваемостта ще се усили, без значение от стоплянето на времето ", сподели още доктор Костадин Сотиров.

За смяната в назначението на PCR проби, който обоснова мярката с  отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура.

„ Талоните ще би трябвало да бъдат назначавани от експерт. Тоест персоналният доктор ще би трябвало да даде направление за пулмолог, който да назначи тест, в случай че реши ”, разясни той и добави, че съгласно него част от ограниченията би трябвало да се трансформират.

Семейните лекари обаче считат, че по този начин процедурата става по-тромава, изисква визитата на повече експерти и основава заплаха от разнасяне на болестта, защото пациентите с ковид ще би трябвало да посетят повече лекари, с цел да се снабдят с направление за проучването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР